Friday, January 30, 2015

Phone Aku, Dari Zaman Dulu, Sampai Zaman Sekarang


Salam..

Bila tak ada kerja sikit kat office bosan-bosan update blog la..

Kali ini saja nak cerita sikit pasal dulu punya cerita la, zaman aku dulu tak ada smartphone, yang ada cuma phone nokia yang cabuk-cabuk, tu pun dah kira power dah pada zaman tu.

My First Phone,

NOKIA 3310


Yup, Nokia 3310 Red ni la phone pertama aku dan memang tough, size pun sesuai kalau ada dalam genggaman..jatuh beribu kali pun tak ada effect, kalau dibandingkan dengan smartphone zaman sekarang ni memang fragile, button keypad 3310 ni memang best tekan bila texting.



NOKIA 1100


Bila dah lama sikit pakai mula la nak up kan.. pakai la nokia 1100 plak, yang paling tak boleh lupa phone ni pernah jatuh dalam air terjun kat batang kali, masa tu aku terlalu pandai duduk atas batu tapi telephone duduk dalam poket sluar yang kat lutut tu..

tapi lepas guna hairdryer slama seharian..pasang balik..ok je..not bad juga la.. walaupun dah cuak myyy precioussss...huhu, yang tak besnyer..button dia tak sesuai untuk texting, sakit jari sebab softkeypad.




NOKIA Express Music 5130



Phone ni memang best dengar music nama pun express music,dan first phone camera aku, 2.0MP, kira ok la, decent application ada kat dalam, kira ok la,,sesuai untuk jiwa muda, sekarang dah start ada SD Card masuk dalam phone dan download lagu macam-macam.




SONY Xperia X8



Phone ni la first smartphone aku pakai tapi warna biru..android 2.2 ka 2.3 kalau tak silap entah lupacamera 3.2MP, up sikit la..tapi memang besla macam-macam download apps dan theme.biasela excited firsthand on smartphone., overall phone ni memang cepat hang la, sebabnya dah download macam-macam sampai nak muntah kawan tu..camera dia ok-ok jela,





NINETOLOGY Insight



Time ni tengah syok-syok nak telephone camera 8.0MP, front camera 2.0MP, first phone aku ada dual camera, cantik dan murah dan berkualiti, memang berbaloi juga la aku beli phone ni, sebab quality dia overall memang cantik cuma berat la sikit kalau compare dengan samsung and other branded smartphone, yela..smartphone china,, tapi good quality..cuma dia dah tua sikit mula la ada masalah overheating,lagging, dan masalah tekanan perasaan tuan punya..bila dah selalu lag dan overheat, mula la search-search "samsung" la, "iphone" la, "HTC" la.



Samsung Galaxy S4 Black Edition
So, sekarang ni la phone yang aku pakai, setakat ni memang puas hati tak ada lagging even guna apps yang besar-besar, main game, pun tak ada lagging, camera pun cantik, screen pun cantik, new feature macam gesture-gesture tu pun ada, dan terbukti memang boleh guna semua smart scroll, smart stay, smart pause, cuma maybe sebab aku pakai data all day long,,so battry cepat sikit habis..lagi-lagi kalau pakai WAZE or GPS apps, memang cepat,.apapun puas hati setakat ni.

So, apa perjalanan phone anda?

Okeh,,tu saja nak buang masa bye.!

8 comments:

Nor Nadia Syakila Jamal said...

Lebih kurang iols je bro.
Hehehehe. tp rata - rata semua orang pernah pakai Nokia kan.
Time tu memang tiptop !

Saya Winnie said...

wow.... terbaik.. phone smart-smart semua... huhu

zarul farhana said...

saya pon dulu bermula pakai nokia 3310

Malek Ku said...

huhu kira overall smua org perjalanan mguna phone adelah nokia..pioneer..huhu

AMIIZAA said...

salams,

HP nokia 3310 tu hantaran kawin akak masa 2001 dulu :):)

Malek Ku said...

wow..legend pnya hantaran kwin...

hainom OKje said...

Salam balas kunjung MK....
Ohhh mcm sama jer perjalanan gadget awak dgn my hubby.....

Saya lagi sadis MK, semua hp hubby belikan huhu

Malek Ku said...

kira ok lerrr ade jgk hp..huhu



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...