Friday, October 10, 2014

3 Cara Untuk Melancong Secara Percuma

Salam.. semua orang nak melancong...tapi tidak mempunyai wang yang cukup...semua orang tak cukup duit itu dan ini, minyak naik lagi, macam2 mnyebabkan kita perlu berkhemah dalam berbelanja... jadi aku sebagai malekku mencari penyelesaian kepada rakyat malaysia, cara nak melancong secara percuma!.. ya..PERCUMA dan dipercayai..



1.) TUKAR RUMAH DENGAN ORANG LAIN

Bunyi pelik...tapi memang ada servis ini! .


Caranya mudah.. pergi ke https://www.homeexchange.com/en/  daftar dulu..sebab nama pun home exchange..bermakna kita kena jugak bagi rumah kita untuk ditukar, orang putih panggil homexchange, tapi kita panggil homestay PERCUMA!. 

ok, contoh aku nak melancong kat dalam malaysia je..so aku search "Malaysia"


Kalau kita lihat, memang ada di Malaysia!, dalam list tu ada 17 buah rumah yang mencari orang lain untuk exchange rumah dengan diorang..

Kalau tengok..memang website tu verify semua orang yang mendaftar...so pada sesiapa yang mak bapak dia ada HOMESTAY tu, apelagi?,, boleh la bagi pinjam kejap..sb home exchange ni FREE,, win win situation la..kalau guna rumah sendiri pun boleh~, tapi tak sesuai la kot..huhu.

Explore this new holiday experience of "lepak rumah orang "



2) PETANI SUKARELA YANG MELANCONG 

Ya, jadi petani moden yang sukarela, bukan sebarang petani...program ni memang worldwide ada dan dianjurkan oleh World Wide Opportunities on Organic Farms dan disahkan secara antarabangsa. Program ni lebih kurang macam..kita enjoy buat kerja dekat ladang organic mereka..dan mereka bagi makanan dan tempat tinggal percuma!..percuma lagi..

So far, paling dekat kita boleh pergi..kat THAILAND...kat malaysia xda lagi ladang organic berskala besar..sambil-sambil bercucuk tanam..dapat makanan yang fresh dari ladang,,dan ianya percuma... apalagi? daftar la ...its FREE World Wide Opportunities on Organic Farms


3) MindMyHouse, JAGA RUMAH ORANG

Jaga rumah orang..sambil-sambil melancong..boleh pilih rumah mana yang kita nak jaga...tapi kat luar negara banyak rumah yang mereka offer...kalau kat malaysia, aku jumpa satu sahaja rumah.kat langkawi.




Kerja jaga kucing..yang lain smua disediakan..apa lagi?..sambil2 student ke nak tunggu graduate..atau nak enjoy kejap jalan-jalan lepas graduate...bolehla..just have some fun and new experience!.




Ada lagi cara lain...tapi 3 ini adalah valid untuk rakyat malaysia...yelah..yang lain tu untuk rakyat U.S banyak...sb U.S banyak taja..yang 3 ini memang real dan diyakini.

So..need a new experience? try it out!















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...