Friday, May 6, 2011

Sebab Kenapa Perlu Benci PompUan Pakai Legging~!!

Salam...hehehehehehe gelak luu.... anda penah dengar ape itu legging? legging itu adelah sejenis ni haaa....


Benda ni dah menjadi TREND kat Malaysia nih....bagi 

Aku kalau nak cita pasai benda ni memang korang bosan...so senang cita aku gtau secara point lah kan...



1.Tak Menutup Aurat !

Yelah kamu semua tahu tak apa itu aurat?.. mari saya memberi tahu kepada kamu semua [Kan dah buat ayat skema..kang ada yg xpaham buleh gugel translate..]


Tutup aurat dari pandangan mata menurut imam syafi'e adalah wajib.
ciri-ciri yang membawa kepada tidak menutup aurat samalah seperti memakai pakaian yang ketat,jarang dan pendek yang menampakkan bentuk badan atau bayangan warna kulit(baju jarang). semua ini tidak harus dipakai mengikut syariat islam kerana tidak mejamin terhadap kesempurnaan dalam menutup aurat yang disuruh oleh Allah dan RasulNya.



Hukum memakai yang ketat, jarang serta pendek mendedah kulit adalah haram dan berdosa besar kerana sengaja ingin menzahirkan bentuk badan serta mendedah aurat yang sememangnya wajib ditutup.



Sabda Rasulullah s.a.w. :

"Akan datang ummatku di akhir zaman terdiri dari kaum wanita yang mana mereka itu berpakaian dalam keadaan telanjang, di atas kepala mereka berbonggol-bonggol seperti belakang unta. mereka ini dilaknat oleh Allah dan tidak masuk mereka itu ke dalam syurga, serta tidak dapat menghidu baunya. dan sesungguhnya wangian syurga itu di dapati jarak perjalanan lima puluh ribu tahun perjalanan." (Sohih Bukhari)



2. Mengganggu Ketenteraman Awam


Yelah..bila pompuan-pompuan tu pakai legging...dia akan duk tayang sana tayang sini... bila keluar bandar... yang akan effect adelah ni haa:


Tengok..golongan2 camni lah terganggu...BUDAK n BAPAK BUDAK....

Secara tak langsung merosakkan pemandangan..dan akhlak budak kecik2...

Tapi ramai jugak yang belum menjadi bapak pun kena penyakit ni...huahua


3.Huduh a.k.a Hodoh..

Yelah hampa duk tayang bontot..peha..betis seketoi..... yang geng2 SUPER ULTIMATE HEAVYWEIGHT pun mngda nak pakai legging wat pa?.*^&*....aku xnafikan la itu hak peribadi....tapi cuba cita sini...sapa suke tgk pompuan pakai legging akt public?...kompem ramai xsuke dari suka....kalau suka tu xtau la plak kan...kene rujuk buku "Cara-cara menutup Aurat"

Kalu dah macamni memang huduh...seriuss....tapi ad jgk org rasa cantik "selesa" katanya....

Memang hak individu...tapi hak aku jugak nak mengkritik kat blog aku....


Ok Aku bgi Bonus Perbualan daku dengan "Budak"







Ada lagi.tapi malas nak crop censored nama bagai....yang ni cukup....aku buat entry ni untuk PEREMPUAN ISLAM....so xd kaitan ok ngn NON-MUSLIM....


DAn yang komen tu pun perempuan islam...



Saya cuma berharap sangat dia berubah...dan sahabat2 lain berubah....bila-bila masa je kita boleh mati...jangan ingat hidup ni lama sangat...

Nak masuk exam kalau xbsedia kompem FAIL....nak masuk syurga kalau tak bersedia?????? FAIL lah jawapannya...

 "Barangsiapa diantara kamu yang melihat kemungkaran, hendaklah ia merubah/mencegah dengan tangannya (kekuasaan) jika ia tidak mampu, maka dengan lidahnya (secara lisan), dan jika tidak mampu, maka dengan hatinya (merasakan tidak senang dan tidak setuju). Dan itu adalah selemah-lemah Iman". - [Di riwayatkan oleh Imam Muslim #49]

... salam...

15 comments:

hana said...

erm...
sume terpengaruh dgn fesyen...
bila nasihat x nak dgr..
siap memarah lagi..
mmg susah nk terima teguran tp cube la muhasabah diri,,,

Malek Ku said...

tahu xpe ,,

Azham Vosovic said...

huhuhu, setakat ni xde lagi la laki yg pakai legging secara terbuka... hahahhaah

Mutiara Bernilai said...

hu.

seluar itu sangat sesuai di buat seluar tidur.

sangat selesa.

erk. jadi tak perlu nak pakai di tempat awam. hanya di tempat tidur.

sungguh, cuba malek pakai. sangat selesa.

:P

Malek Ku said...

saya penah pakai seluat tight sukan tu...dan saya rasa mmg selesa...

tapi tulah...nak selesa di akhirat ke nak selesa skarang...selesa dbw tdur..xperlu d tmpt awm =)

mardeyna said...

nice entry..:)

farah said...

wohoooi~~ aku pakai gak legging weyh. tp dalam bilik. hahahaha! tp legging panas & rimas. betul woo., tak tipu. ke aku je yg rasa camtu? :p

Malek Ku said...

xtaula..bergantung kepada individu

siti.syafiqah said...

sy sgt stuju wahai incik malek!

♥ norlida ♥ said...

hm..betul la 2..ida walaupon pmpn, still x suke bila tgk ada pmpn pkai legging...dh terang terangan dh x lawa,,ntah ape la yg dorang berkenan sgt..huhuh

fRaMe+LenSeS said...

terbaik perkongsian ni. terima kasih. ;D

Nadh suka dengan blog kamu, perkongsian kamu, Jum Nadh nk pomot, join contest Aku Ingin Berubah sahabat Nadh,,.

Mungkin kita leh sama-sama sampaikan message positive pada masyarakat dengan perkongsian dalam ni plak.. :D

Malek Ku said...

thx =)..il take a look

zarina said...

Islam itu indah, menegur tak perlu kesat, else it'll be ironic..

this is just a general comment, dan tazkirah adalah utk pemberi dan penerima

sarah honey said...

pakai kat rumah sudahla legging tu kan? tapi sekarang banyak je online shop yang jual benda alah legging ni. isk3

Tasha said...

org pki legging kat dlm,ni tayang2...

bukan stakat legging,tu jeans ketat pun ade...mak aih kalau pakai,segala bumper tertayang...yg pki x malu,yg tgk ni maluuuu...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...