Thursday, January 27, 2011

Punca Kulit Berminyak

Salam semua..

Hari ni nak share tips sket..tentang punca kulit kita berminyak dan cara mengatasinya ianya idea cetusan  Misz eccentric.retard.awesome.me  ...yang mana beliau agak curios tentang kulit berminyak semasa sesi diskusi bersama beliau..


Secara Formalnya..Punca Kulit Berminyak



  • Genetik
Yelah cuba bayangkan..datuk nenek kita dulu pun makan minyak jugak..so genetik minyak mesti ada punya...ye ye je aku...hehe
Yelah..kita xtahu samaada ianya disebabkan genetik ataupun x...tapi still ada probability



  • Diet
Pemakanan juga penting...kalau slalu makan makanan berminyak / minyak berlebihan... contohnya hari-hari makan makanan bergoreng / tinggi kolestrol..kulit kita akan berminyak jg..





  • Hormon

Sumber mengatakan pil perancang kehamilan buleh menyebabkan wanita jadi kulit berminyak....Hmm.. patutlah prempuan ramai j ada masalah kulit berminyak...so pasni tau la kenapa dorg kulit berminyak oke.. heheh




  • Produk Kosmetik
Yep..absolutely memang salah korg lah kalau xpandai pilih produk kosmetik...sebab banyak antaranya menjadi penyebab kepada masalah kulit berminyak...

Ni lah malaysia...semua nak jenama pelik-pelik...pernah dengar nama kopi janda?.. kopi jantan?.. pelik-pelik je nama.....ni janda gel plak...heheh


Ok..setakat ni saja llah...sb saya pun xbrapa nak sehat gak nih...k salam

6 comments:

sicomot-comel said...

huarghh...ptutla bkilat je muka..
huhuhu

Malek Ku said...

jgn guna produk yg meragukan..heheh

anem** said...

HAHAHAHA. kau ni malek memang terbaik lah :)) anyway the make up thingy mmg betul. sgt bminyak lepas pakai.

ngn panas cuaca lagi, peluh lagi. mmg tk sah lah kalo tk bminyak.

thank you :) nice one~

Malek Ku said...

tulah lain kali jgn pakai make up =P

nina syakina said...

yg terakhir sekali tuhh... mcm knl je... hihi ^^

Malek Ku said...

cik nina slah produk kot...heheh



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...