Wednesday, December 1, 2010

Meningkatkan Trafik Cara Malek Ku

Ok..jika anda sedang baca post ni sekarang...aku tgh exam final..2nd last paper..hehe..

Ni ada la tiba2 je ada idea nak mnulis..so aku menulis lah...ni adalah beberapa tips yang aku guna..aku tau trafik kamu-kamu-kamu-kamu semua memang mantap..tapi saja nak share.....


1.Pastikan tajuk entry 'catching orang kata'.. aku pun xpasti sgt...tp tajuk tu bagi orang rasa nak datang blog dan nak tau something...dan jangan sesekali menipu

2.Penulisan yang baik...ok..pastikan penulisan tu clear la kan..kalau tulis "kowang shemuaw nawt tawuw tawk?..hawie iniew shayew"..bla bla bla..aku pun mnyampah nak baca...hehe..tulis simple and orang paham sua..

3.Bersahabat dengan blogger-blogger lain...bialah dorg xkenal kita pun..tapi bila kita slalu datang blog dorg...dorg pun ada rasa nak datang blog kita...macam aku..aku akan datang balik..

4.Ping blog...ini salah satu cara mudah...ping je blog kat Gengblogger ke Selangor blogger ke...byk lagi tempat nk ping blog...entry anda menarik atau tidak adalah sesuatu yang subjektif okaayy...so xde sapa

5. Jangan nak memandai kutuk2 blog orang..sebaliknya bagi nasihat contohnya "bykny floating item..bla bla bla..rasanya klw kurgkan float item mesti lagi cntik ke ap..".. itu atas dia nak terima atau tidak..sebab cantik atau x juga subjektif.cuma dari segi loading time tu je...

6. Shoutbox...ada kalanya..kita datang blog seseorang tu baca entry dia then xtau nak komen apa...tengok2 xde shoutbox...then mungkin kita akan pergi meninggalkan blog orang tu tanpa bagi komen apa-apa... xbeslah kan?...so ada shoutbox..orang lain bolehla nak komen2 sket...walaupun kadang2 tu ada spam jgk.. tapi biar jelah sebab tu mungkin cara dia nak dapatkan rezeki...kita xtau kan...tapi klw dh melampau tu kne jg ambil tindakan..hehe

7.letak gambar dalam entry,blogwalking dan seangkatan dengannya juga mampu menarik minat pembaca.. entry janganlah tulis terlalu panjang orang pun malas baca panjang2...

8.Jangan dengki sesama blogger..inilah penyakit baru yang sedang menular sesama blogger...pernah aku terbaca dari blog seseorang yang dia menerima komen "ko pun buat blog? ceh..nak lawan dengan aku? blah la"...ini ke attitude blogger?..xpatut...xpayah nak berdengki...dengki tu penyakit hati...rezeki Allah dah tetap dah masing-masing...xpayah nak dengki....



Ok..rasanya tu je kot cara aku..cara kamu-kamu-kamu mungkin lain dari aku... =)

7 comments:

nYomeL said...

nice! tq diatas tips yg diberikan.. :)

Malek Ku said...

=)

Nurul Husna said...

blk eXam trOs bkak blog ke malek?huhu..

Malek Ku said...

yelah....blog itu sudeyh menjadi sebahagian dari gue..keh2

ijatnuar87 said...

thanks 4 da sharing...boley diguna pkai nih

nabilah_2908 said...

sy suka pint no 3... berblog sambil mencari kawan...;)

Malek Ku said...

=)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...