Monday, November 29, 2010

Private Album Di Facebook Boleh Dilihat Dengan Menggunakan....

Tadi saya ada berjalan dan membaca beberapa artikel mengenai ni...


Kes 1 (kisah benar):

Di dalam network Facebook saya, pernah seseorang mengupload gambar seorang muslimah. Saya kenal muslimah tersebut. Malangnya, gambar tersebut telah diupload oleh ahli keluarganya dalam keadaan beliau tidak menutup aurat. Gambar tersebut diambil di dalam rumah ketika bersama adik-beradik beliau. Dan semakin malang, apabila diupload dan ditagnya pula. Jadi, habislah tersebar gambar tersebut di kalangan network Facebook, gambar beliau dalam keadaan yang tidak menutup aurat.

Pengajaran:

Jangan upload gambar ahli keluarga dan rakan-rakan perempuan.
Jangan upload gambar perempuan yang tidak tutup aurat.
Berhati-hati dan berfikir beberapa kali sebelum tag seseorang.

Kisah dari Sahabat

Kemudian saya dapat tahu memang kita dapat lihat private album orang sebenarnya.....

Mesti anda pernah lihat macam ni kan?


So..walaupun Album anda private...tapi bila anda tag jer orang ianya akan jadi umum...semua orang boleh lihat....

P/s: sepatutnya kalau xprivate warna biru tulisan tu..

Peringatan untuk saya dan rakan2..

7 comments:

Miss Izah Mohamed said...

moral of the story.. better jgn ambik gmbr dlm keadaan tak menutup aurat.. so semuanya selamat... even kt umah ke ape, even family sendiri ke.. mesti dorg akn upload kn..

Malek Ku said...

benar tu

nYomeL said...

owhh.. means, kalo gambar tu ditag.. org yg ditag tu bole tgk gambar tu even album tu private ek? tapi die bole tgk gmbar tu je kan..? not the whole album kan..??

so, moral of the story:
berhati2 ketika mengupload gambar.. :)

Malek Ku said...

contohnya disini..

saya tag gambar kamu dalam album private saya...tapi rakan2 kamu masih lagi boleh melihat gambar tu

"nYomel was tagged in bla bla bla"

...ye memang satu sahaja gambar yg boleh dilihat...tapi tgk pula gmabar ap..jika gmbar mendedahkan aurat?..habislah.. =)

sollehahn said...

anda berjaya dapat header percuma
sila isi form ni dengan subjek "free header"
http://sollehahn.com/contact-us/

nYomeL said...

ooo.. ok2. faham.. xkisahla gambar tu camne pun. tapi gambar tu still bole dilihat oleh fren list kite ekk..

hmmm.. yer btul tu.. berhati2 je la kann.. lg2 kalo gambar yg xsesuai utk tontonan umum. to be safe, lebih baik jgn bergambar dlm keadaan tak menutup aurat. xsemestinya facebook, dlm ape jua keadaan, gambar tu mungkin bole disebarkan.. btul tak?

Malek Ku said...

benar nyomel



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...