Monday, October 11, 2010

Pelajar UTP Kantoi Tipu Utusan Malaysia

Sebuah rencana karangan petugas akhbar Utusan Malaysia mendedahkan penipuan sekumpulan pelajar Universiti Teknologi Petronas (UTP) terhadap Utusan.

Mereka mengirim gambar mereka berlatarbelakangkan sebuah taman untuk disiarkan di dalam ruangan Salam Perantauan. Gambar tersebut dipilih untuk terbitan 21 September 2010.

"Tidak pernah terlintas di fikiran para petugas media akan ada sekumpulan manusia yang bergelar pelajar universiti akan mengambil kesempatan menggunakan ruangan tersebut untuk menipu. Tidak juga masuk akal bagi petugas media menghubungi semua universiti di luar negara untuk menentukan kesahihan gambar yang diemel. Tidak juga dibelek setiap latar belakang gambar lantaran tradisi yang diteruskan didasari oleh prinsip saling percaya-mempercayai."

Jadikan ianya sebagai pengajaran wahai sahabat-sahabatku..

Lagi Di IluvIslam

9 comments:

Teh Tarik Drinker said...

interesting...

tehtarikmemoirs.com

Zyash said...

hahahaha...ini nama'y kantOi bodoh...x pandai crk port la diorg ne...kihkihkih..

GAMBAR KEMALANGAN MAUT DI LEBUHRAYA ALOR GAJAH 10/10/10

IN said...

hahaha~ (terketawa)

ZACK ENTRY said...

nak merasa jadi pelajar luar negara la tu..=)



latest entry Nokia N8 For Me

missSenget said...

pernah baca blog budak yg terlibat dlm tu..hohoh~..

mreka bgga mmpu masuk dlm paper..

Malek Ku said...

beselah...dlm dunia ni mcm2..heih

Kwijomojo said...

pertama sekali ingin aku nyatakan, siapa yang ter"kantoi" di sini?

the so called torontoh student or our national supreme newspaper?

dari pandangan aku, yang paling terkantoi adalah newspaper kebanggaan kita..

Kenapa?

Ini menunjukan yang suratkhabar nasional kita tidak melakukan satu penapisan yang baik dalam menyatakan informasi, dengan tidak merujuk sumber sebenar sesuatu info itu.

Sebagai sebuah suratkhabar yang ber"prestij", ini sesuatu yang harus dimalukan.

Malu, kerana usia suratkhabar itu sendiri sudah memasuki fasa Alzheimer!

Malaysian sebenarnya terlalu serius dalam joking!

HIDUP SURATKHABAR NASIONAL!!

HAHAHAHAHAHA!

Anonymous said...

zyash : ini bukan nama kantoi bodoh. ini namanya UTP EPIC SCAM. akhirnya baru terbongkar semua gambar2 penipuan sebelum2 ni dalam salam perantauan. i believe its happen since years ago. dont u?

ZACK : nak merasa jadi pelajar luar negara? rata2 50-60% students UTP pernah dpt offer from JPA, MARA etc etc to pursue their studies to overseas since foundation. but then diaorg still stay dekat UTP sebab percaya pada UTP. i said this because im one of them. sorila bro stakat nak jadi pelajar overseas tu dr foundation dlu kitaorg da boleh bla dr UTP pegi UK, RUSIA sme

Anonymous said...

this is my respond to utusan. i emailed them this. just wanna share what my brain is saying....

to: utusan malaysia.

salam, hi and smile :)

according to a news about salam perantauan.
first of all, let us make things clear. im not in anyone side.

but why utusan perlu salahkan student tersebut?
tak boleh ke kalau u guys from utusan just keluarkan statement, minta maaf, salah keluarkan info.
sebab tak check gambar tersebut sebelum disiarkan.
more humble. so eastern style.

why should u blame on other people first....? why be so annoying?

oh yess, they might be so nakal for sending the picture to utusan.
but why u guys publish it without confirmation?

ALSO,

there's no difference with the case in RENCANA utusan with a title: 'BISIK-BISIK AWANG SELAMAT'

link: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1013&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_04.htm

four of utusan staffs menyamar jadi pengemis. just wanna test people kan?
same case here, i think, that was the student intention, just wanna test utusan.
whether u check the truth about news and info that u got.

BUT, u guys are worst, Utusan juga penipu besar (MENYAMAR jadi pengemis) mainkan emosi orang awam & ambil duit orang lagi. what the...?

it shows that utusan always do things like this before
u guys never check or confirm a news that u guys get from any source. is it?
too bad. too bad. i knew it. and i think many people realize it now...

as for me, what u write shows ur personality.
and that's just too bad for u to exposed your own black side by blaming others.
haha. very funny. really.


what was happened just make me feel right by not supporting utusan before.
and i think i've made a right decision. thank you utusan for confirming my decision :))

hope to see some improvement from utusan then.
be brave to admit mistakes. be mature...!
everyone will understand.

haha.

just wanna shout out my own opinion. there's no YES or NO in one's opinion is it?

thanks. bye!

And below were quotes taken from other people comments on this issue.
1)
Bukannya nak menyebelah pada sesiapa. Rasanya benda ni bukan isu besar. Takde siapa cuba menipu,cuma ada orang yang rasa tertipu

2)
To be honest. I did not find the act of the student wrong. It was a major LOL for UTP students. Despite the elaboration of some of the lengthy article I still find the act was a great trick. Good job btw. But when you think about it deeply, in an open mind, yes the student does commit a sin, which is cheating but it does not stop there. The Utusan as well have commit a sin. They did not do their job properly. The sin for eating up salary without doing job properly.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...