Khamis, 7 Oktober 2010

Adoi..Sakitnya Ulser.....Ini Dia Petuanya~

Dah seminggu saya kena ulser mulut...bawah lidah plak tuh...adeh... xsedap betul nk mkn... nak2 makan biskut...slalu jer tercucuk kat ulser....ok skarang saya mau share petua macamana nak hilang ulser...hehe...


Apa itu Ulser?

  • Bulat dan berwarna putih..biasanya dia attack dalam mulut..pada bibir,, bawah lidah~

Penyebab Ulser?

  • Tergigit masa berkunyah
  • Kurang sesetengah vitamin, folic acid atau iron
  • Alergi, hormone (Perempuan lebih cenderung untuk kena Ulser)
  • Bacteria
  • Ubat gigi..haa


Macamana nak elak/sembuhkan?

  • Kurangkan makanan berasid,pedas dsb.
  • Kurangkan stress,,stress juga boleh jadi penyebab ulser
  • Kurangkan makanan bergaram
Petua Orang Dulu?

  • Cubit sekeping asam keping/ asam gelugor, sebesar jari kelingking, tekapkan di tempat ulser tersebut. Biarkan sekejap dalam 2-3 minit. Memang akan rasa pedih tetapi selepas kesakitan selama 3 minit bahagian ulser tersebut akan terus baik. Cubalah , Insya Allah berkesan.


So skg sy tahu kenapa saya dapt ulser...sebab stress this week ada byk assignment ngn presntation+kerja bukan akademik..keh3...apa pun semua dah selesai~

Source: Medic8.com

12 ulasan:

Merrinette berkata...

bonjela works wonder for me :D

Malek Ku berkata...

yup..thats right! bonjela oso works!

wannurfazrini berkata...

benci ulcer. nak makan susah . yup bonjela. terima kasih bonjela. haha

paan berkata...

antara petua yang aku tau utk elakkan ulser ialah banyak minum air masak...

xtau la betul @ x.haha

Malek Ku berkata...

betul...bonjela pun ye jgk...byk minum airmasak pun betul kot...hehe

Lizzie Yasmin berkata...

kalu aku kne ulser, aku akan minum air yogout, dia kan kurang skit sakit tue...

Cute MuM berkata...

baru kene ulser semalam.. nak makan pon xder mood dah... tq kongsi tips..

MyZone~theUn4given berkata...

..minum air masak slalu..

Malek Ku berkata...

betul tu...mgkn kne mnum air masak slalu ==)

❤Nadhratul Basyirah Amirudin❤ berkata...

nad slalu kene..dalam sebulan kalau xkene xsah.nie pon tgh ada nie..kawan2 pon dah msk sgt..leh x kalau cakap nad nie ratu ulcer??hahaha..nad slalu wat kumur air garam..air garam tu bia yg pns punyer..bia kuman mati..sakit kot!!iyuuuuuu~~

Malek Ku berkata...

pkai listerine nad

nUmara... berkata...

x kut.... kurang air ni...
kurang mandi eh..?? hihi..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...