Friday, October 31, 2014

Punca Jerawat Di Dahi

Salam...sejak kebelakangan ni adelah stress sikit...jdi timbul sgala macam jerawat..tapi kali ni jarang sikit sebab jerawat kat dahi..so google punya google.. rupanya..mengikut perubatan cina.....


oohh rupanya ada kaitan dengan Digestive system....sistem penghadaman aku tak bagusla ni...rasanya mungkin aku kurang minum air la kot....huhu..

til next time..salam

Saturday, October 11, 2014

Kisah Ustaz Kazim Elias (UKE) Semasa Kecil

Salam...siapa tak kenal Ustaz Kazim Elias?





Pernah dengar cerita masa dia kecil?

Rupanya hidupnya susah semasa kecil..... 

Ustaz Kazim Elias memang seorang yang tabah semoga Allah panjangkan umur dan murahkan rezekinya...

hanya 12minit akan buat kita selami apa yang Ustaz Kazim Elias rasa masa kecilnya....



Friday, October 10, 2014

3 Cara Untuk Melancong Secara Percuma

Salam.. semua orang nak melancong...tapi tidak mempunyai wang yang cukup...semua orang tak cukup duit itu dan ini, minyak naik lagi, macam2 mnyebabkan kita perlu berkhemah dalam berbelanja... jadi aku sebagai malekku mencari penyelesaian kepada rakyat malaysia, cara nak melancong secara percuma!.. ya..PERCUMA dan dipercayai..



1.) TUKAR RUMAH DENGAN ORANG LAIN

Bunyi pelik...tapi memang ada servis ini! .


Caranya mudah.. pergi ke https://www.homeexchange.com/en/  daftar dulu..sebab nama pun home exchange..bermakna kita kena jugak bagi rumah kita untuk ditukar, orang putih panggil homexchange, tapi kita panggil homestay PERCUMA!. 

ok, contoh aku nak melancong kat dalam malaysia je..so aku search "Malaysia"


Kalau kita lihat, memang ada di Malaysia!, dalam list tu ada 17 buah rumah yang mencari orang lain untuk exchange rumah dengan diorang..

Kalau tengok..memang website tu verify semua orang yang mendaftar...so pada sesiapa yang mak bapak dia ada HOMESTAY tu, apelagi?,, boleh la bagi pinjam kejap..sb home exchange ni FREE,, win win situation la..kalau guna rumah sendiri pun boleh~, tapi tak sesuai la kot..huhu.

Explore this new holiday experience of "lepak rumah orang "



2) PETANI SUKARELA YANG MELANCONG 

Ya, jadi petani moden yang sukarela, bukan sebarang petani...program ni memang worldwide ada dan dianjurkan oleh World Wide Opportunities on Organic Farms dan disahkan secara antarabangsa. Program ni lebih kurang macam..kita enjoy buat kerja dekat ladang organic mereka..dan mereka bagi makanan dan tempat tinggal percuma!..percuma lagi..

So far, paling dekat kita boleh pergi..kat THAILAND...kat malaysia xda lagi ladang organic berskala besar..sambil-sambil bercucuk tanam..dapat makanan yang fresh dari ladang,,dan ianya percuma... apalagi? daftar la ...its FREE World Wide Opportunities on Organic Farms


3) MindMyHouse, JAGA RUMAH ORANG

Jaga rumah orang..sambil-sambil melancong..boleh pilih rumah mana yang kita nak jaga...tapi kat luar negara banyak rumah yang mereka offer...kalau kat malaysia, aku jumpa satu sahaja rumah.kat langkawi.




Kerja jaga kucing..yang lain smua disediakan..apa lagi?..sambil2 student ke nak tunggu graduate..atau nak enjoy kejap jalan-jalan lepas graduate...bolehla..just have some fun and new experience!.




Ada lagi cara lain...tapi 3 ini adalah valid untuk rakyat malaysia...yelah..yang lain tu untuk rakyat U.S banyak...sb U.S banyak taja..yang 3 ini memang real dan diyakini.

So..need a new experience? try it out!













Thursday, October 9, 2014

Contoh Resume Temuduga Penguasa Kastam

Salam.... dah tulis ke resume untuk interview penguasa kastam? ada panduan?..
aku pasti ramai yang agak kecewa bila search "resume kerja kerajaan" atau "resume penguasa kastam" mesti pergi ke web yang ntah apa2.dan kena bayar...kenapa perlu bayar untuk buat resume sedangkan semuanya d hujung jari kan?..



Gunakan otak kita yang cerdas mengcopy paste atau fikirkan resume yang paling clean look dan simple..

Resume yang bagus ada 1-2 page sahaja..sebab..tak ada sapa nak belek banyak muka surat sebab ada Beribu-riban lagi calon..

So..aku cadangkan gunakan resume template yang simple dan lain dari orang lain.[kena buat sendiri la..kretif sikit..]

Bawah ni dua suggestion untuk resume anda smua.;

Yang ni simple line, yang ada colour nanti cuma gambar anda..nice dan nampak profesional?


aku sediakan skali link untuk korg smua download,, document ni memang document WORD, so memang boleh diedit sesuka hati nak tulis apa..

Yang ini pun bagus, sebab clear terang suluh dah tepi kiri adalah karakter anda, dan kanan penjelasan.simple? ya..
Jadi..ingatlah... kita memohon jawatan Pengurusan dan Profesional yaitu Penguasa Kastam W41, jadi segala tindakan kita kenalah profesionall pada sesi temuduga..termasuklah resume anda..

silalah download..kedua-dua contoh resume ni..hadiah dari gue..kepada semua..


Bear in mind!


so..dont take it for granted!..


Related artcle: 

Temuduga Penguasa Kastam W41 September 2014

Etika Pakaian Temu Duga SPA Penguasa Kastam W41


7 Soalan Dari Ahli UMNO YG Najib Mesti Baca!


Setakat neh yang dah share lebih kurang 1,903 facebookers. Geng2 UMNO pun ramai yang sokong dengan apa yang dia sampaikan. Agak2 Najib peduli tak? Ada dia baca tak? 
Hehe.
Soalan2 tersebut boleh dibaca kat bawah neh ;
Soalan berani mati kepada Perdana Menteri dari saya ahli UMNO nombor 02982371...
1. Awak ni sebenarnya pernah ke hidup susah ? Pernah ke makan anak tamban kering,bersayur cendawan liar dan di mamah dengan beras usang kerana kejatuhan harga getah ? Apa yg saya tengok kehidupan awak dalam filem TANDA PUTERA (filem wajib BTN) adalah semewah mewah kehidupan...(jangan pulak lepas ni awk arahkan Suhaimi Baba edit filem tersebut utk tunjuk awak motong getah)....
2. Awak ni pernah ke meniaga kecil kecil lan jual keropok lekor di pasar malam dgn gunakan kereta kancil 660.(kononnya sahut seruan mentri utk tambah pendapatan)..dah habih niaga kancil tak leh start pasal bateri kong...puncanya bateri yg sama diguna utk menerangi lampu waktu berniaga..? Pas tu bila balik kena tahan polis pasal payung berniaga..terjojol kat tingkap kancil ? Lepas tu kena saman pasal "kereta persendirian tak boleh bawa berniaga"....
3. Awak tahu tak hari ni org berpusu pusu pergi pasar beli persiapan raya ...bukan saja harga ayam yg naik..bahkan harga lengkuas,serai,daun kunyit pun naik...mana dia yg dikata KPDN akan pantau harga? Sedangkan saya tak nampak seorang pun penguatkuasa yg bertugas.. Lepas ni saya agak mesti ada menteri2 pembodek (terutama hasan malek,ku nan,shafei afdal,mat maslan,mail sabri) yg akan berkata..harga lengkuas naik sbb rakyat malas tanam !
4. Awak pernah ke melawat sesuatu kawasan dan nampak realiti sebenar?
Yg saya tau..bila awak turun tempat itu akan di hias indah..jalan berlopak akan di tampal atas arahan Fadilah Yusof...dan dilaksanakan oleh Jurutera Daerah...semua yg indah2 akan di pasang hingga tertopenglah wajah sebenar...semua sepanduk alu aluan akan di pasang...oleh Pemuda2 UMNO dan BN..yg diupah 30 ringgit dan di belanja tomyam oleh UMNO Bahagian ?
5. Pernahkan awak jalan bersendirian (mungkin boleh di temani 2-3 UTK) memandu waja dan melihat kehidupan rakyat marhaen ? Supaya awak boleh menyelami kehidupan mereka.... Yg saya tau...sekiranya awak nak turun...seminggu lebih awal SB akan berkampung dulu...di waktu lawatan pula seluruh agensi keselamatan akan mengawal lokasi...siren peronda pula akan melalak lalak di setiap laluan hingga orang buta pun tahu awak dah sampai....
6. Pernah kah awak secara terbuka menjumlahkan kerugian negara yg di seleweng oleh kroni kroni awak? Berapa bilionkah jumlah itu hingga rakyat terpaksa membayar dgn kos kenaikan harga minyak?
7. Bila awak nak letak jawatan?


Ape hei najib?

Source : Sos


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...